Muutosvastarinta

​Muutos tai uudistuminen on useimmiten, ja varsin monien ihmisten mielestä, rasittava prosessi. Rasittava konkreettisessa mielessä, siksi että se kuluttaa voimavarojamme. Suhtautumistamme toki muuttaa se koemmeko muutoksella tavoitellun asian mieluisaksi vai onko se meistä suunta huonompaan, mutta yhtä kaikki meidän tarvitsee tehdä töitä muutoksen toteutumiseksi ja se vaatii voimia.

Muutoksen aiheuttamaan tuskaan löytyy paljon syitä, mutta pohditaanpa niistä muutamaa. Tarve uudistua tai tehdä asioita uudella tavalla aiheuttaa lähes poikkeuksetta pelkoa. Uusien asioiden pelko asuu meissä syvällä, koska aivojemme mielestä muutos on uhka. Askel tuntemattomaan ja arvaamattomaan.

  • Riittääkö osaamiseni?
  • Mitä minulta oikeastaan vaaditaan?
  • Miten minulla on aikaa tehdä tarvittavia asioita?
  • Miksi tämä pitää tehdä?

Tässä muutamia kysymyksiä, jotka (vähintään alitajuisesti) kimpoilevat mielessämme kun törmäämme tarpeeseen muuttua. Aivoillamme on myös taipumus pyrkia tekemään asiat mahdollisimman helposti.

"Mielemme vastustaa muutosta, koska emme tiedä uudistuksen seurauksia ja aivomme pyrkivät säästämään uudistumiseen tarvittavaa energiaa"

Tätä taustaa vastaan on siis hyvin luonnollista, että reagoimme muutokseen ja uusiin asioihin yleensä niitä vastustaen.

Keskitytään siis hetkeksi tuulimyllyjä vastaan taistelemisen sijasta siihen, että meillä olisi oikeat lääkkeet viedä uudistuminen haluttuun maaliin.

Tälle matkalle tarvitsemme:

  • Ymmärryksen
  • Työkalut
  • Tuen

Ymmärryksen avulla pystymme tulkitsemaan omia reaktioitamme oikealla tavalla, tunnistamaan uudistumisen eri vaiheet ja käyttämään oikeita toiminnan tapoja oikealla hetkellä. Kun ymmärrämme paremmin uudistumisen luonnetta ja itseämme, opimme muuttumaan.

Työkalut taas ovat tehokkaita tapoja tehdä muutokseen tarvittavia asioita, malleja ajatella uudistumisesta tai vaikkapa konkreettisia apuvälineitä kuten kalenterit, kännykällä käytettävät sovellukset tai seinälle ripustettavat seurantataulut. Kun ensin ymmärrämme ja tunnistamme muutoksen vaiheet, voimme sitten näiden apuvälineiden avulla helpottaa etenemistämme.

Ja kolmanneksi, erittäin tärkeä osa-alue: tuki. Olipa muutostarve sitten henkilökohtainen tai yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen kohdistuva asia, sen kohtaaminen yksin on erittäin haastavaa. Tarvitsemme siis uudistumisen personal trainerin. Luonteva henkilö tähän rooliin on yleensä esimies.

Tukea tarvitaan vaikkapa tilanteessa, jossa omat voimat ja usko muutoksen toteuttamiseen loppuvat. Tai jos tekemisen suunnassa pitää tehdä korjauksia ja kaivataan kullan arvoista ulkopuolista näkökulmaa.

Lopuksi: jokainen meistä käsittelee uudistumista ja muutosta omalla tavallaan. Kiinnitetään siis huomio siihen, että muutoksen suuruus ja sen askeleisiin kuluva aika on viritetty juuri sopivalle tasolle, henkilökohtaisesti, ja sopivan haastavaksi muttei kuitenkaan liian suureksi taakaksi kantaa.


Onko sinun yrityksesi uudistumisen osaaminen riittävän hyvällä tasolla jatkuvan muutoksen tuomien haasteiden selättämiseksi?

Arvostele tämä artikkeli:
Miksi suunnitelmat eivät toteudu?
Markkinoinnin automaatio myynnin tukena

Kommentit

 
Ei kommentteja
Vieras
24.06.2018